Přeskočit na hlavní obsah

Naše dřevostava.....

........a bydlení v ní je v supr. Už jen ten pocit, že bydlíte ve svém domečku s velkou zahradou, kde se naše dceruška může dosytosti vyřádit na čerstvém vzduchu je prostě fajn. My si zase užíváme grilování a jiné letní radovánky. Co se týče samotných zkušeností bydlení v dřevostavbě, tak na nějaké velké hodnocení je ještě čas. Nicméně, obecně můžu potvrdit to, co se o dřevostavbách říká. Zejména pohodové klima kdy i přes občasné letní vedra se v dřevostavbě drží stabilní teplota do 26 C a večer, až slunce zapadne a vzduch se ochladí, tak stačí řádně vyvětrat a v ložnici se spí hned lépe. Co se týče vlhkosti tak kolísá mezi 40 - 60%, takže optimální hodnota. Určitě Vás také zajímá, jak jsme si vedli v zimě a zda jsem nezkrachovali z důvodu, že topíme elektrikou. To Vás můžu uklidnit, naopak, moje představy se v podstatě naplnili dle očekávání. V přízemí, kde máme podlahové topení se topilo samozřejmě nejčastěji, protože v obývací části trávíme nejvíce času. Teplotu podlahy jsme měli nastavenou na 22 C, protože je to prý přesnější měření než přes prostorové čidlo. Navíc máme krbová kamna o výkonu 5kW, které jsme používali od konce ledna hlavně o víkendu a to je opravdu velká pomoc. Během hodiny dokážou vytopit místnost z 18 C na 25 C a přitom spotřeba dřeva minimální, pak otvíráme dveře do chodby a v patře je pak pohodových 21 C. Ještě že jsem si nechal poradit a nekupoval kamna se zbytečně vysokým výkonem, to bychom pak asi v domečku nevydrželi :-) A že by to měla být kotelna v obýváku jak to někteří odsuzují? To spíš záleží, zda dotyčný umí s kamny či krbem zacházet. Samozřejmě, že i z kamen se práší, ale pokud se udržuje standartní pořádek, tak to rozhodně práci nepřidá. Navíc jsme topili "zadarmo", protože ze stavby zbylo dost dřeva. Rozhodně tedy krbová kamna zabodovaly. I rozhodnutí osadit patro přímotopy, krom koupelny kde je podlahovka + topný žebřík, se ukázalo jako správné, zejména z ekonomického hlediska. V patře se totiž zdržujeme minimálně a pokud tedy si dcerka hrála sama v pokojíčku, tak během 10 minut se pokoj v pohodě vytopil a pak už jen termostat udržoval stabilní teplotu. V ložnici to bylo podobné. Přesné vyúčtování platby za elektriku dodám příští rok, aby byla zohledněno celé zúčtovací období, ale už teď můžu říct, že to bude max. 25tis. Kč a to včetně ohřevu teplé vody. A to hlavně přičítám mrazivý teplotám, které panovaly až do konce ledna a taky začátečnickým chybám, kdy jsem musel vychytat topení podlahovkou, zejména vhodnou dobu náběhu a optimální teplotu. Pokud se tedy zimní teploty vrátí do průměru z posledních let, můžeme se dostat i na menší platbu za elektřinu. I tak jsem ale spokojen, protože v bytě 1+kk jsem platili jen o něco málo penízku.
Co se týče kvality stavby, tak jen chválím. V podstatě bez závad, pokud nebudu počítat praskliny v rozích, ale to je za prvé normální, že i dřevostavba si sedá a navíc jsou to jen milimetrové a ne centimetrové trhliny. Vzhledem k tomu, že máme v patře podlahu vylitou anhydritem, tak pokud se někdo v patře pohybuje normálním krokem, tak to slyšet není. Ovšem pokud se náš čertík rozhodne vyzkoušet, co všechno pokojíček vydrží, tak to už slyšet je. Nicméně podobné zkušenosti mám i ze zděného domu, takže to rozhodně neberu tragicky.
Na závěr tedy za sebe říkám -DŘEVOSTAVBA ANO.

Komentáře

Anonymní píše…
Dobrý den, jak máte prosím velký boiler na ohřev TUV? Předem děkuji.
Paolo76 píše…
Dobrý den, bojler je od firmy Dražice a je na 125 litrů. Vzhledem k tomu, že máme myčku nádobí, tak nám to bohatě stačí.
JPS píše…
Dobrý den,
v současné chvíli řešíme u naší difůzně otevřené dřevostavby odvětrání koupelen a komory a potřeboval bych radu z praxe :)

Podařilo se mi "sebrat" několik" protichůdných názorů a samozřejmě máme z nich hlavu jak pátrací balón.

1) dřevostavba dýchá, navíc v koupelnách jsou okna (v komoře pod schodištěm okno není), takže nejsou větráky potřeba

2) levnější varianta odvětrání koupelen je skrz obvodovou zeď, ale je to zásah to obálky domu a je zde riziko tepelného mostu

3) dražší varianta odvětrání je vyvést ventilační trubky až na střechu skrz větrací tašky (potřebovali bychom 2-3 komínky á 10000 Kč)

Můžete mi prosím popsat, jak to máte vyřešeno vy a jak jste s vaším řešením spokojeni?
předem děkuji, Paroulek
Paolo76 píše…
Dobrý den, my jsme zvolili z důvodu omezených finančních možností variantu č.1 i vzhledem k tomu, že komoru máme dohromady s technickou, která má okno. Přes zimu využíváme hlavně vanu v patře a střešním oknem se vždy dařilo místnost dobře vyvětrat. Bylo důležité držet v místnosti vyšší teplotu (26C), protože při koupání se pára netvořila v takové míře, jako při nižší teplotě (cca 20C). Zatím vše OK, ovšem varianta č. 3 by byla asi vhodnější, ale taky dražší.
Stavař píše…
Zdravím vás - můžu se s vámi podělit o názor ohledně odvětrávání koupelny. Hned na začátek - píšete že máte difůzně otevřenou stavbu - až na ten polystyren na fasádě byste měl pravdu. Bohužel difůzní otevřenost polystyrenu je velmi mizerná. Kdyby tam byla minerální vata, dalo by se mluvit o difůzně otevřené stavbě, takhle nikoli.
Ale k problému v koupelně: bod 1) "dřevostavba dýchá" - skrz parotěsnou folii, kterou máte pod sádrokartonem - bohužel velice těžko. Kdybyste ji tam neměli a na fasádě měli minerální vatu - pak ano, vlhkost projde konstrukcí ven (mimochodem pouštět vlhkost do dřevěné konstrukce-velice špatné řešení).
Bod 2) - ano, může to být tepelný most. Buď dáte klasický větrák s automatickou mřížkou nebo jednoduchou rekuperační jednotku (dělají se i do koupelen, např. od Regulusu) - zde již vychytané řešení, tepelný most to není (mám vyzkoušeno z vlastní zkušenosti přes infrakameru)
3. ano ideální, leč poměrně drahé a na realizaci asi již pozdě.

A nebo prostě jednorázově vyvětrat oknem - je to ale pruda.
JPS píše…
dekuji za odpovědi, vyřešili jsme to variantou 3
Anonymní píše…
Nebyl by nějaký komentář se zkušenostmi s Mondy Home s odstupem času?

My totiž právě řešíme, zda a za jakých podmínek do toho z MH jít, a s námi i další spoluzájemce...

P.S. Nad příspěvkem anonyma, jenž Vám vyčetl architektonické "prasárny" Vašeho domu, jsem se upřímně zasmál. Po letech, kdy řešíme naše budoucí bydlení a viděli jsme architektonicky "úžasná" řešení typu WC pouze v přízemí a ocelového schodiště uprostřed obýváku uchyceného v patře do stěn všech tří ložnic (takže jakýkoliv přístup na WC vzbudí celý dům), již totiž až tak neřeším vnější vzhled našeho budoucího RD, ale to, jak jej uvidím zevnitř - a hlavně jak tam za ty prachy nacpeme veškeré naše nadprůměrně početné potomstvo.
Paolo76 píše…
Dobrý den, omlouvám se za pozdní reakci, časově jsem byl dost vytížen. Co se týče zkušeností s Mondy Home i po čase, tak jednoduše řečeno nemám si nač stěžovat. Teď v listopadu to jsou 2 roky od předání domu a jediné co jsem reklamoval tak byly vstupní dveře, kdy popraskala dveřní výplň (není chyba MH), prasklinu nad oknem a uvolněné okapy. Odezva na můj mail byla blesková, po domluvě termínu přijel p.Ingr a během 3 hodin dal vše do pořádku. A ještě nám seřídil francouzská okna, ale jak říkám, naštěstí jsme nic vážného řešit nemuseli. Jestli je to kvalitou odvedené práce a použitým materiálem nebo pouhým štěstím a náhodou to ať si každý přebere sám. Snad jsem Vám pomohl a ať už se rozhodnete jakkoli, přeji Vám mnoho úspěchů s Vaší stavbou domečku. P.S.Rádobyurážlivé komentáře anonymů mi jsou vážně ukradené, v první chvíli sice člověka docela namíchnou ale pak se jim celá rodina od srdce zasmějeme, my jsme spokojeni a druzí ať si trhnou nohou :-)
Anonymní píše…
Děkuji za odpověď a přeji mnoho dalších příjemně "odbydlených" let. Až bude v našem případě rozhodnutí nezvratné (tj. až po odhadu ceny dle projektu a schválení podmínek kupní smlouvy úvěrující finanční institucí podepíšeme smlouvu), dám vědět a případně sdělím i odkaz na další informace o průběhu výstavby...
Paolo76 píše…
Určitě se ozvěte, Váš případný blog o stavbě domu určitě zařadím mezi další stavitele. Jinak pokud by jste potřeboval s čímkoliv poradit klidně písněte i na mail pk76zavináčseznam.cz Hodně štěstí.
Anonymní píše…
Dobrý den,chtěla jsem se Vás zeptat jak jste spokojeni se sklolaminátovou jímkou ač ji asi využíváte jen pro svod okapů.Nechali jsme si postavit rodinný dům firma během roku krachla a nyní jak v polovičce ledna začalo mohutně tát tak nám spodní voda zničila jímku teče do ní jelikož máme spodní vodu v 50 cm pod terénem.Nyní řešíme novou.6elezobetonová k nám nelze dát je vysoká takže by byla celá pod vodou bohužel odpadní roury jsou 1,25m pod terénem takže další chyba firmy.Našli jsme odkaz na sklolamino.Firma píše že je určena do terénu se spodní vodou,ale nevím jestli u nás vydrží ten tlak.Děkuji za odpověd
P_H píše…
zdravím Vás... jak jste na tom se spotřebou elektřiny za letošní zimu ? Stále váhám nad konečným řešením vytápění :-/

www.ph.bloguje.cz
Anonymní píše…
Dobrý den, ta spotřeba by mě také zajímala. Nevím jestli jsem to přehlídl, ale jak je ten dům velký?
Mojmír
Andrea píše…
Co se týče elektřiny a vytápění - tak si dovoluji napsat, že my tuto záležitost řešíme tepelným čerpadlem, které nám doporučili rodiče. Jedná se o renomovaného českého výrobce a opravdu mohu doporučit :-)
Paolo76 píše…
Už nějakou dobu se chystám napsat, jak to máme s tou celkovou spotřebou elektriky včetně spotřeby briket na topení v kamnech, aby to bylo co nejvíce objektivní. Už předem mohu říct, že kombinace dole podlahovka + krbová kamna a nahoře přimotopy se mi velmi osvědčila a výsledná cena za energie je více než příznivá. Podotýkám, že rozhodně nemáme pasivní dům ale blížíme se NEDu. Takže vydržte, brzy bude nový článek včetně scanu účtu za elektriku. P.S.Velikost domu je cca 120m2.
P_H píše…
nebude trvat rok, že ne ? Já jen, že v říjnu jdu dělat topení :-)

díky

P_H
P_H píše…
Paolo, jak to prosím vypadá s tím článečkem ? už mě to fakt čeká a stále tápám..
klidně na email
pepino.r@tiscali.cz

díky
www.ph.bloguje.cz
Marcel píše…
Jak je to v zimě? Neprofukuje tam nebo tak něco? Uvažuju také o dřevostavbě.
Anonymní píše…
Dobrý den,
rád bych se s odstupem času zeptal, jak jste spokojeni s výběrem firmy, která vám dodala okna k vašemu domu a především s kvalitou oken? Rádi bychom si nechali vyměnit plastová okna za nová a trochu se bojíme. Když jsem zadal poptávku, došlo mi cca 30 nabídek z toho polovina nesplnila ani rámcově moje požadavky - nechápu na co takové poptávky vůbec reagují. Nakonec asi vybereme firmu www.ternofirek.cz/okna/plastova-oknajenže bych rád znal i názor někoho, kdo používá už nějaký ten pátek okna jiné firmy.
Karel J. píše…
Dobrý den, zajímalo by mě, jak stavbu hodnotíte teď po 4 letech. Jste spokojení? Šli byste do dřevostavby znovu?
Andrea píše…
My spokojeně bydlíme dva roky a po pravdě bych na 100% šla znovu do dřevostavby.
Paolo76 píše…
Tak i po 10 letech nelitujeme :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

18. -19. den aneb komín a zrada techniky

Včera jsem koupil strunovou sekačku s úmyslem zkrášlit náš pozemek, neboť nám docela pěkně zarostl bodláčím a dalším plevelem. Bohužel jsem však nezvolil ten správný nástroj a měl jsem spíš koupit křovinořez, neboť struny mizely závratnou rychlostí a nakonec se ulomila přívodní hadička od benzínu ke karburátoru. Tak jsem jel zpět ji reklamovat a teď si na ni musím počkat 30 dní. Tráva však nepočká a nakonec mi tedy nezbude nic jiného než vzít starou dobrou kosu. Každopádně komín je postaven až po střechu, včera jsme dolaďovali ještě na kterou stranu budou dvířka a taky v jaké výšce vstup do komína. Vzhledem k tomu, že budeme mít krbová kamna zhruba metr vysoká, tak jsme ho zvolili ve výšce 1,5 metrů. Všiml jsem si taky, že klempíř na střechu připevnil okapové háky.

133. - 136.den aneb PŘEDÁNO!!!

Dnešní den se zapsal hluboko do naší rodinné historie. 27.11.2008 je totiž datum, kdy jsme oficiálně převzali hotové dílo alias náš vysněný domeček. Je to opravdu krásný pocit. Dům nám předával osobně p.Lašák, ředitel firmy Mondy Home. Celé dění trvalo cca 1 hodinu a spočívalo v tom, že jsme spolu prošli každou místnost a prohlédli vše, aby jsme mohli případné závady zapsat do předávacího protokolu. Jak už jsem dříve psal, v podstatě nic vážného jsme nenašli a pouze u obloukových oken jsme se dohodli, že firma zkusí něco vymyslet, aby otevírání v plném rozsahu nic nebránilo. Na vše jsme si stanovili po vzájemné dohodě lhůty a pak už jsme obdrželi všechny možné potvrzení, revize a certifikáty atd. Ještě si musím pořídit zprávu o týdenním měření radonu kvůli kolaudaci a vše ostatní a můžeme kolaudovat. Ikdyž tak horké to nebude, jelikož silnice jsou v předčasném užívání a dům tudíž zkolaudovat nejde. Zatím tedy budeme oficiálně předčasně užívat a že si to teda budeme užívat :-)) K firmě